fbpx
AKRATEK EĞİTİM KURUMLARINDA ETKİNLİKLER YAPMAYA DEVAM EDİYOR.

AKRATEK EĞİTİM KURUMLARINDA ETKİNLİKLER YAPMAYA DEVAM EDİYOR.

Akratek Elektronik olarak Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesinde 2018 yılının son ve en verimli olduğunu düşündüğümüz etkinliği düzenledik. Öncelikle bu güzel etkinlik için bize bu fırsatı sunan, değerli hocamız Prof. Dr. Ali BUYUKASLAN hocamıza, diğer akademisyen hocalarımıza, kurumda medya merkezi sorumlusu Caner SEMİZ’e, ve tüm katılımcılara çok teşekkür ederiz.

Sektör içerisinde eğitim kurumlarında hep öncü olan Akratek, bu konuda iddiasını bir kez daha yinelemiş oldu. Katılımcı öğrenci arkadaşlarımızın ve akademisyen hocalarımızın etkinlikten memnun kalmaları da bizleri ayrıca mutlu etti. Bu etklinlikte firmamızı temsilen sunum yapan Sedat Suat YILMAZ , Akratek hakkında bilgiler verirken, aynı zaman da kendisinin hazırlamış olduğu TV yayıncılığında gelişen teknoloji sunumu ile izleyicilerden de oldukça beğeni aldı. 

Bu etkinlikte bizleri yalnız bırakmayan Blackmagic Türkiye Distribütörü Mediacast firması çalışanı Alper CAMADAN’a da çok teşekkür ederiz. Kendisi Blackmagic markasının yeni kamerası Pocket Cinema 4K Camera ve Davinci yazılım ve donanımı hakkında öğrencileri bilgilendirdi.

Türkiye’de en fazla üniversite stüdyosu kurulumu gerçekleştirmiş firma olan Akratek Elektronik bir süredir eğitim kurumlarında yeni yayıncılık teknolojileri konusunda öğrencileri bilgilendiriyor ve en güncel ekipmanlarla çalışmalarını sağlıyor.

Akratek ekibi bu kapsamda geçtiğimiz günlerde Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-TV bölümünde yeni yayıncılık teknolojileri hakkında sunumlar yaptı ve beraber ekipmanlar üzerinde pratik yapma imkanı sundu. Daha önce Medipol Üniversitesi’nin stüdyosunu da kuran Akratek distribütörlerle beraber yeni ekipmanlar da getirip öğrencileri bilgilendirdi. Etkinliğe 150 civarında öğrenci ve çok sayıda öğretim görevlisi iştirak etti.

Daha önce Akratek tarafından hazırlanan Medipol Üniversitesi projesi tamamen SDI olarak hem HD hem de SD çalışacak şekilde tasarlandı. Projenin omurgasını Akratek’in özel olarak ürettiği Hepsi Bir Arada PC tabanlı çözüm oluşturuyor. Bu sistem adeta bir ana kumanda gibi görev görüyor. Sistem üzerindeki yazılımsal Görüntü Mikseri sistemdeki HD SDI girişler sayesinde donanımsal bir görüntü mikseri gibi işlev görüyor. Sistem üzerindeki çok işlevli yazılım sayesinde stream işlemi de gerçekleşmiş oluyor.

Sistem içinde ana kumanda için bir player, ana kumanda için bir KJ, ana kumanda için bir kayıtçı özelliği de var. Sistemin chromakey ve Picture in Picture gibi özellikleri de bulunmaktadır. Reji için Playout ise Akratek’in kardeş kuruluşu Fortinge tarafından yazılan Forplay ve reji kayıtçısı da yine Fortinge tarafından yazılan Foringest yazılımıdır. Bu iki yazılım tek bir sistemde çalışır şekilde kuruldu. Bunun yanı sıra daha gelişkin ekran grafikleri oluşturulabilmesi için Playbox titlebox sistemi kullanılıyor. Reji sistemi için Datavideo’nun SE-2850 görüntü mikseri önceki versiyon SE-2800’den farklı olarak özel HDMI KJ girişine ve daha fazla aux çıkışa sahiptir. Bu resim seçici 8 kanal gelmektedir ama daha sonra 12 kanala çıkarılabilir.

Üç boyutlu Sanal Stüdyo olarak da yine Türkiye’de ilk defa Datavideo TVS-1200 sistemi kullanıldı. Eğitim kurumları için özel dekorları olan TVS-1200 kullanımı çok kolay bir sistemdir. Sistem içinde ayrıca bir çok özellik bulunmaktadır. 100 adet dekorun içinde hazır geldiği sistemde istendiğinde ek dekorlar internetten satın alınıp eklenebilir. Eğer kurum veya öğrenciler, öğretim görevlileri, kendileri dekor tasarlarsa bunu internette satabilir. Sanal dekor için duvarlar Üniversite tarafından yeşile boyandı. Bu sistem sayesinde Medipol Üniversitesi stüdyosu diğer stüdyoların bir adım önüne geçmiş oldu.

Projede Panasonic’in 3 adet HD kamerası vardı ve bu kameralar hem stüdyoda hem dış çekimde kullanılabilir özellikteydi. Bu kameralara uygun Akratek’in özel olarak Türkiye’ye getirttiği ekonomik ve hiç arıza problemi yaşatmayan sağlam tripodları kullanıldı. Bu tripodlardan birinin prompter taşıyacağı için daha fazla taşıma kapasitesine sahip olması gerektiği unutulmadı. Prompter olarak da Akratek’in kardeş kuruluşu Fortinge tarafından üretilen Forprompt Prompter’lar kullanıldı. Sennheiser EW-122 ve EW-135 mikrofonlar artık bir standart olarak kullanıldığı için vazgeçilmezdi.

Öğrencilerin mezun olduklarında bir çok TV kanalında kullanılan Edius yazılımını öğrenebilmesi açısından Edius kurgu setleri özellikle tercih edildi. Intercom olarak bir standart olan Datavideo ITC-100 intercom kullanıldı. Işıklarda bir diğer yerli üretim TRYM Led Fresnel ve soğuk ışıklara yer verildi. Yamaha MG-20X ses mikseri fiyatının çok ekonomik olması nedeniyle tercih edildi. Multiviewer için LG monitörler ve zoom kontrol ve dolly gibi aksesurlar için Varizoom ve Acebil markaları kullanıldı.

Projenin gerçekleştirilmesinde reji mobilyasına kadar Akratek Elektronik tarafında tasarım, teslimat, kurulum yapıldı ve eğitim verildi. Projede cihazların güvende saklanacağı Rack kabin ve bilgisayarların uzaktan kontrolü için Aten KVM uzatıcılar dahi unutulmadı.